Skip to main content

Zvonko Bogdan

Čuvar naših uspomena

Zvonko Bogdan je rođen u Somboru 5. januara 1942. godine. Odrastao je na salašu svoga dide, gde je proveo vreme do polaska u školu i, kako se kasnije pokazalo, najlepši deo detinjstva i života. Uspomene na te dane i danas su živih i vedrih boja.

Zvonko Bogdan je mogao biti glumac, ali se opredelio za muziku. Pored toga što je poznat kao interpretator, on je i kompozitor, pesnik i jedan od najboljih trenera i vozača kasačkih konja u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji. Osim konja, njegova ljubav su i golubovi pismonoše.

Image

Sve kompozicije Zvonka Bogdana vezane su za njemu značajne trenutke u vremenu, ljude i događaje.

1971. godine napisao je jednu od svojih prvih pesama - "Ej salaši na severu Bačke". Zatim slede: "Govori se da me varaš" (posvećena ujaku), "Već odavno spremam svog mrkova", "Ne mogu se tačno setit leta", "Jedan stari kontrabas", "Markova čežnja", "Otvori prozor ljubavi moja", "Tamburice moja", "Prošle su mnoge ljubavi" (posvećena ćerki Evelini), "Život teče u laganom ritmu"...

Zvonko Bogdan je snimio 11 LP ploča, 5 singl ploča i mnoštvo kaseta i CD-a u raznim izdanjima. Najviše snimaka ima sa tamburaškim orkestrom Radio Televizije Vojvodine (nekada Tamburaški orkestar Radio Novog Sada, pod upravom Janike Balaža).

Sarađivao je i sa orkestrima "Veseli Vojvođani" pod upravom Lučijana Petrovića i cimbalistom Mirče Ardeljanuom iz Rumunije, Orkestrom Radio Beograda pod upravom Ljubiše Pavkovića, Orkestrom Branka Belobrka...

Kruna muzičkog stvaralaštva Zvonka Bogdana je LP ploča snimljena 1974. godine sa najboljim primašem Mađarske, Šandorom Lakatošem.

Poslednjih nekoliko decenija Zvonko Bogdan najviše nastupa sa tamburašima Radio Novog Sada. Imao je sporadičnih nastupa sa "Zagrebačkim tamburašima" iz Hrvatske, kao i sa tamburašima iz Subotice "Hajo" i "Ravnica".

Učesnik je nekoliko stotina dobrotvornih koncerata.

Zvonko Bogdan je dobio nebrojeno mnogo nagrada i priznanja:

- 1976. Zlatna značka Turističkog saveza Grada Beograda za najboljeg zabavljača;

- 2007. Nagrada "Pro urbe" Subotica;

- 2007. Srebrno priznanje za album "Ko te ima, taj te nema";

- 2009. Specijalno priznanje Evropskog Saveza tamburaške muzike (Kumanovo);

- 2011. Subotički Oskar popularnosti dodelio je Zvonku Bogdanu specijalnu plaketu i medalju kao najpopularnijem "sinu Panonske ravnice" i "zemaljskoj legendi";

- 2013: Titula doživotnog počasnog predsednika svetske tamburaške federacije

- 2016: Zlatna medalja za izuzetne zasluge

DRUGI O ZVONKU BOGDANU:

Lučijan Petrović: "Zvezda koja ne tamni..."

Ljubiša Pavković: "Sve što sam od njega zapamtio, to je božija lepota..."

Džeri Grčević: "On ljudima daje nadu..."

O Zvonko Bogdanu