SA DVA ZLATA VINARIJA ZVONKO BOGDAN NAJTROFEJNIJA U ZEMLJI | Vinarija Zvonko Bogdan Skip to main content

SA DVA ZLATA VINARIJA ZVONKO BOGDAN NAJTROFEJNIJA U ZEMLJI

Sre, 05/22/2019 - 12:56
Decanter World Wine Awards

Čak dve zlatne medalje sa prestižnog Decanter DWWA takmičenja u Londonu, svrstala su vinariju Zvonko Bogdan u najtrofejniju iz  Srbije


Na izuzetno prestižnom ocenjivanju vina Decanter World Wine Awards, koje je i ove godine početkom maja održano  u Londonu, u konkurenciji od preko 16 000 vina iz celog sveta, Cuvee No1 2017 i Icon Campana Rubimus 2017 Vinarije Zvonko Bogdan, osvojila su zlatne medalje. Na svim Decanterovim ocenjivanjima do sada, vina iz naše zemlje ukupno su osvojila dva zlata, od čega je jedno takođe stiglo za prošlogodišnju berbu vina Cuve No 1. Sa ukupno tri zlatne medalje, Vinarija Zvonko Bogdan tako je postala najtrofejnija vinarija iz Srbije, kada je DWWA takmičenje u pitanju. Na ovom ocenjivanju, vina iz celog sveta prolaze kroz rigoroznu degustaciju najboljih vinskih sudija sveta, a zlatnu medalju zaslužuju samo ona koja budu ocenjena sa više od 95 poena. 


Uspeh Vinarije Zvonko Bogdan rezultat je decenijskog ulaganja, timskog rada i vrhunske tehnologije, uz neprestani rad na podizanju lestvice kvaliteta, kako u vinariji, tako i u vinogradima. Potpuno poznavanje podneblja, dobar tim enologa i jasna slika šta želi da se postigne, rezultirali su paletom karakternih vina, što su prepoznali i svetski vinski autoriteti.


Zlatnu medalju i prošle, i ove godine, zaslužio je Zvonko Bogdan Cuvee No1,  nastao od grožđa sorti merlo, kaberne fran i frankovka. Najveći kvalitet ovog vina je apsolutna prefinjenost mirisa i ukusa, bez ikakve grubosti ili bilo čega napadnog. Kompleksna aromatika kreće se od kupine, crne ribizle i trešnje, pa do mirisa grafitne olovke i kesice čaja od nane, te vrlo diskretnih, plemenitih nota koje  ukazuju na odležavanje u zaista vrhunskom hrastu. U ustima elegantno, umereno puno, ali čvrsto, bogato, slojevito i ni malo lagano. Tanini su prijatni, svileni i obli, prisutni taman kako i koliko treba, a na jeziku se dugo valjaju arome crnih trešanja, kakaoa i šljiva. Svileno, slojevito, sočno, harmonično. Ovom vinu odgovaraće klasična veća čaša za kaberne sovinjon, a ni dekantiranje mu neće škoditi. Poslužite ga na temperaturi od 16 do 18 stepeni, uz jagnjeće kotlete, sporo pečenu teletinu ili pačije grudi. 


Perjanica subotičke vinarije, Icon Campana  Rubimus, nastaje pažljivim kupažiranjem najkoncentrisanijeg grožđa merloa i kaberne frana iz najboljih delova vinograda, uz strogu kontrolu kvaliteta. Vino je odležavalo u buradima od biranog francuskog hrasta, što je rezultiralo raskošnim, slojevitim mirisom u kome se voće prepliće sa notama vanile, tosta i čokolade. Tek na početku svog razvoja, Icon Campana Rubimus najbolje od sebe pokazaće posle nekoliko godina odležavanja. Moćno telo i ponoća ovog vina traže zalogaje poput ramsteka, bifteka, divljači ili odležalih punomasnih sireva.
Vina vinarije Zvonko Bogdan krase vinske karte svih boljih restorana u zemlji, a mogu se pronaći i svim vinotekama i radnjama sa kvalitetnom vinskom sekcijom.