Počeo festival vina u Novom Sadu | Vinarija Zvonko Bogdan Skip to main content

Počeo festival vina u Novom Sadu

Čet, 06/30/2011 - 12:06

Na novosadskom Trgu slobode večeras je počeo 8. Međunarodni festival vina "InterFest", jedna od najvećih vinskih manifestacija zapadnog Balkana, na kojoj, osim iz Srbije, svoja najbolja vina predstavlja 100 proizvođača iz sedam evropskih zemalja.

Ekskluzivitet prve večeri vinskog festivala je maestro vojvođanske tamburaške kancone Zvonko Bogdan, koji će se prvi put u karijeri umesto sa mikrofonom u ruci, posetiocima predstavlja kao vlasnik vinarije iz Subotice, koja nosi njegovo ime.

"Mi jesmo relativno mlada vinarija, ali kod vina važi samo jedno pravilo, koje se sastoji u dve reči: Probaj me! Zvonko Bogdan jeste veliko ime u svetu muzike, ali ko ga i iole zna, onda razume da maestro nikad ne bi stavio svoje ime ispod nečeg što nije vrhunski kvalitet", rekao je Srni Zlatko Živanić, menadžer Vinarije "Zvonko Bogdan".

On je dodao da se Vinarija okitila sa tri medalje na nedavno završenom Sajmu vina u San Francisku, jednoj od najprestižnijih vinskih manifestacija u svetu.

"Pre četiri dana dobili smo obaveštenje iz San Franciska da su se naša četiri vina okitila zlatnom, dve srebrene i jednom bronzanom medaljom. Verujte, nismo im dali ni trunke reklame. To je dokaz, da kod vina jedino i samo igra kvalitet", rekao je Živanić, napominjući da se tri izložena vina "Zvonko Bogdan" na "InterFestu" prodaju po ceni od 800 do 1.000 dinara.

Osim pomenute vinarije iz Subotice, veliku pažnju posetilaca privlače štandovi susedne Mađarske na kojima se osim vina iz 15 vinarija mogu probati i čuveni mađarski gastro-specijaliteti.

Tako se nude čuveni mađarski gulaš, mađarske pite, specijalne peštanske kobasice na roštilju, a kao desert "kolač na žaru".

Osim srpskih, na ovogodišnjem "InterFestu" svoja najbolja vina izlažu i vinarije iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Mađarske, Italije i Španije.

"InterFest" traje do 2. jula, svakog dana od 18 sati do ponoći, a pratiće ga niz zanimljivih programa, poput nastupa ženskog vojvođanskog benda "D Frajle", kao i orkestra Aleksandra Dujin. Ulaz je slobodan.

Organizovanje festivala podržali su Grad Novi Sad, Vlada Vojvodine i Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Izvor: RTV