Florent Dumeau, glavni enolog Vinarije Zvonko Bogdan | Vinarija Zvonko Bogdan Skip to main content

Florent Dumeau, glavni enolog Vinarije Zvonko Bogdan

Čet, 07/14/2016 - 15:12

Od 2013. godine u Vinariji Zvonko Bogdan glavni enolog je francuski konsultant za vina Floran Dumo. Rođen u Remsu i školovan u Bordou, Floran Dumo je u svet vina ušao uz oca, profesionalnog kuvara i strasnog ljubitelja vina, da bi kasnije upisao višu školu za vitikulturu u Montage-Saint Emilion i završio prestižni Univerzitet za enologiju u Bordou. Profesionalnu karijeru otpočeo je u Chateau Taillefer u Pomerolu, 2001. godine, a danas je konsultantu više evropskih i južnoafričkih vinarija.

Na Palić ga dovodi opredeljenje Vinarije Zvonko Bogdan da proizvodi visokokvalitetna vina i konkretan cilj da ovde nastane najbolje vino istočne Evrope.

Zadržao ga je dobar potencijal za proizvodnju velikih vina i poklapanje ličnih prioriteta da pravi najbolje moguće vino u kom će karakteristike sorte doći do punog izražaja i beskompromisna težnja ka kavalitetu Vinarije Zvonko Bogdan.

Nakon tri berbe, koliko ih je ovde ispratio i sumirao potencijale teroara i vinograda nastala su i prva vina u čijoj je proizvodnji Floran Dumo bio od početka do kraja: Icon Campana Albus 2013, Icon Campana Rubimus 2013 i Pinot Grigio 2015.

A stižu i prve ocene: zvanične i nezvanične. Proletos je Floran Dumo, kako sam kaže, ubacio Icon Campana Rubimus 2013 na jedno ocenjivanje „na slepo". Među 12 najboljih crvenih vina na svetu iz te berbe koja je ocenjivalo 40 vrsnih poznavalaca, Campana je zauzela fantastično četvrto mesto.

Uskoro su stigle i zvanične potvrde sa najvećih svetskih takmičenja. Srebro za Icon Campana Albus 2013 u postojbini sovinjona na Concours Mondial Du Sauvignon 2016 u Francuskoj i srebro za Icon Campana Rubimus na Decanter World Wine Awards 2016 u Londonu. Mlado vino iz prošlogodišnje berbe Pinot Grigio okićeno je zlatom na međunarodnom takmičenju balkanskih vina u Sofiji.

Zadovoljan rezultatima, Floran Dumo je ubeđen u blistavu budućnost vina Vinarije Zvonko Bogdan ističući da su za to najviše zaslužni vinogradi koje se ovde nalaze na divnom teroaru, a da enolog samo usmerava prirodni proces u kom će se iskazati njegova posebnost. Uz tim mladih stručnjaka veoma posvećenih vinu sve skupa čini dobitnu kombinaciju koja već mnogo daje a još više obećava.