Cuvée No.1 najbolje srpsko vino 2012. | Vinarija Zvonko Bogdan Skip to main content

Cuvée No.1 najbolje srpsko vino 2012.

Sre, 12/12/2012 - 14:42

Vinarija Zvonko Bogdan je osvojila najviša priznanja na ovogodišnjem Velikom Blind Testu najboljih srpskih vina u organizaciji online magazina Vino.rs.

U svečanoj sali hotela Zira u Beogradu, uz prigodan koktel na kojem su se pila najbolja srpska vina i u sjajnoj atmosferi, proglašeni su pobednici Velikog Blind Testa najboljih srpskih vina 2012.

Sveukupni pobednik ovog jedinstvenog vinskog nadmetanja kod nas je vino Cuvée No.1 2008, subotičke Vinarije Zvonko Bogdan, kojoj je pripao Grand Prix Vino.rs i nagrada za najbolje vino u kategoriji crvenih vina. Ista vinarija pobedila je i u kategoriji rozea s vinom Rose 2011.

"Uzimajući u obzir iskustvo zaposlenih u vinariji, kao i tehnologiju, koju nema niko u Vašoj zemlji, moja ideja je bila da vina šaljemo na ocenjivanje samo na 5 najvećih sajmova na svetu, a da domaća takmičenja prepustimo manjim srpskim vinarijama. Ove godine na takmičenjima smo osvojili 2 zlatne, 7 srebrnih i desetak bronzanih medalja, ali uvek najviše prijaju nagrade iz svoje kuće. Koliko sam čuo, žiri su činili najveći poznavaoci vina u Srbiji, ta činjenica ovu nagradu čini još vrednijom. Ja jedino još mogu da Vam obećam da ćete i u budućnosti uživati u našim vinima" - izjavio je enolog Vinarije Zvonko Bogdan Tomas Zeger (Thomas Seeger).

Zlatko Živanić, direktor Vinarije Zvonko Bogdan ovom prilikom je izjavio: "Ovo je vredno priznanje za nas. Gledajući spisak osoba koje su nam dodelile samo daje na važnosti. Ova nagrada je potvrdila da nije slučajnost što više ne postoji kvalitetan restoran u Srbiji, a da u svojoj ponudi nema bar jedno vino iz Vinarije Zvonko Bogdan. Pored nagrada za kvalitet vina koje smo osvojili u Beču, San Francisku, Londonu i Tokiju, ove godine smo dobili i nagrade za arhitekturu, najlepši vinski podrum, Aurea-u, najlepši krov Srbije, Turistički cvet, priznanje za unapređenje turizma. Sva ova priznanja su dokaz da se kvalitet uvek prepozna.Iskoristio bi priliku da svima poželim srećnu 2013. i da Vam bude uspešna, kao nama ova godina.

Žiri od 11 članova, kojem je predsedavao Igor Luković, predsednik Udruženja somelijera Vojvodine, bio je sastavljen od najpriznatijih domaćih vinskih stručnjaka i tokom dva dana ocenio je ukupno 52 vina koja su prethodno izabrana na osnovu glasova čitalaca online magazina Vino.rs i ankete sprovedene među vinskim profesionalcima.

Ocenjivanje je obavljeno po pravilima OIV (Međunarodna organizacija za vino i vinovu lozu) na skali do 100 poena, a žiri je davao ocene za izgled, miris i ukus vina, plus opšti utisak koje vino ostavlja. Flaše su se nalazile u posebnom pakovanju, apsolutno zaštićene i neprepoznatljive po obliku, tako da niko od članova žirija nije znao koje se vino ocenjuje, što je i suština "blajnd testa"!